Thursday, March 12, 2015

Submarine Interview: DJ Jasmina

Submarine Interview with 

DJ Jasmina 


Povodom gostovanja Jasmine na Submarine Showcase-u napravili smo kratki intervju sa našom gošćom. Posebna mi je čast što možemo ugostiti DJ-a koji svoj set vrti samo sa ploča, i ono što je najvažnije od svega, odličnu muziku. Njen live set možete slušati u petak 13. u klubu Pussy Galore.



Bila je 1999. godina kada Jasmina Mameledžija prvi put staje za pult. Učila je mixati na radiju 3 u Sarajevu, onomad njenoj drugoj kući. Kao prva djana u zemlji probudila je interes domaće i svjetske javnosti pa o njoj snimiše dokumentarce i napisaše novinske članke što joj je otvorilo vrata mnogih međunarodnih klubova. Kaže da je djing, pored skijanja, za nju najbolji osjećaj na svijetu.

Jedna si od rijetkih koji trenutno puštaju muziku isključivo sa ploča, i to tvoj DJ set čini poprilično zanimnjivim i jedinstvenim. Reci nam nešto o tome kako I gdje nabavljaš ploče, koliko je po tovom mišljenju teže miksati sa pločama u odnosnu na diskove ili softvere koji se danas koriste?
* Ploče rijetko naručujem online, uglavnom ih kupujem kada putujem vani. To mi je užitak, provesti par sati u record store-u, preslušavati ploče, birati, razmišljati kako bi se koja mogla uklopiti sa setom koji već imam. Sve je to dio procesa, jer ideja za set nastane već tada. Imam jednu omiljenu radnju, to
je Rotaiton records u Berlinu. Mali je to record store ali selekcija ploča je jako dobra, jer ljudi koji vode posao vole i jako dobro poznaju muziku. Kada tamo odem, znam da ću izači sa dobrim novitetima. Obzirom na cijenu ploča, ne kupijem ih baš toliko često koliko bih htjela, ali ih zato pomno biram. Što se tiče tehnike miksanja, sigurno da je lakše raditi sa softverom, ali sve su to nijanse. Ploče moraš malo da ganjas u mixu jer pitch nije uvijek statičan, ali meni je to zabavno.


Zadnja ploča koju si kupila i zadnja koju si slušala? 
* Alex.Do - Stalker EP sa njemačkog labela Dystopian je zadnja koju sam kupila. A evo upravo slušam Stop making sense album od Talking Heads-a, odlično očuvana ploča koja mi je jako draga.





Dosta DJ-eva svoje gramofone, kao I CD player-e, povezuje na računar i tako pušta muziku, zašto i ti nisi izabrala tu opciju?
* Jednostavno jer mi je zabavnije ovako raditi i zbog toga što vinil ima specifičan zvuk.


Obzirom da se već dugo baviš muzikom, možeš li uporediti elektronsku scenu u svijetu prije i danas? Šta je bolje, a šta lošije?
* Ono što je meni zapalo za uho jeste da elektronska muzika postaje sve sporija i eksperimentalnija. Mislim da je to bolje. Novi producenti su odvažni u svojim eksperimentima, i ne prave muziku samo za klubove i vikend turisete koji traže zabavu. Live actovi se danas izvode sa simfonijskim orkestrima što je prije 20 godina bilo nezamislivo. Scena generalno je postala jako velika i slojevita, tako da ne mogu uopšteno odgovoriti na to pitnje, ali jedna od boljih stvari je upravo ta nova muzika.


Omiljeni producent, omiljeni DJ i omiljeni label?
* Jon Hopkins mi je omiljeni producent, Steve Bug omiljeni DJ, 50weapons i Pokerflat omiljeni labelovi a veliki uzor Gurdrun Gut.




Imala si priliku da nastupaš I vrtiš muziku na raznim lokacijama širom Europe, možeš li nam izdvojiti neke od svojih omiljenih nastupa i spomenuti neke lokacije koje ćeš uvijek pamtiti? 
* Nastup u Wagenbau u Hamburgu 2003. godine jedan od dražih. Ali i cijela njemačka turneja sa Gebruder Teichmann 2006. godine. Mali klub u Hambrugu, Tanzhalle i Bar 25 u Berlinu koji na žalost više ne rade, su mi ostali u sjećanju. Takodjer 2006. klub Arena u Berlinu, nastup sa Mike Vampom i Abe Douque. Prošle godine u Tuzli Avdo DJ Red Trubute party je bio jedan od boljih u zadnjih 10 godina.


Koliko pratiš trenutno domaću scenu elektronnske muzike, kakvo mišljenje imaš o njoj i ko su tvoji favoriti? 
* Pratim domaću elektronsku scenu i drago mi je vidjeti da raste. Billain, prejak d’n’b producent I DJ. Takodjer mladi  Hibrid, čija produkcija će sigurno biti hit. Moj omiljeni DJ dvojac su Sijah&Kolenda.

I šta planiraš sljedeće?
* Imam jako puno prijatelja i prijateljica koji prave i puštaju odličnu muziku, a rijetko ih imam priliku slušati i vidjeti jer žive u drugim gradovima. Zbog toga ću započeti showcase Jasmina&Friends, serijal partija u porodičnoj atmosferi sa predobrom muzikom i još boljim likovima.  Od sredine maja sam u Detroitu i već se radi na bukinzima, tome se zaista radujem.






Jasminin set možete poslušati na linku:




Ovom prilikom pozivamo vas i na Jasminin live DJ set 13. Marta u klubu Pussy Galore na osmom Submarine Showcase-u, te da rad našeg labela pratite putem društvenih mreža koje koristite: Facebook, Soundcloud, Twitter, Youtube i Behance.

Zahvaljujemo se i našim medijskim partnerima Fashion Beauty Love i MuzickaZona.ba na najavama za dešavanje. Vidimo se sutra :) 





No comments:

Post a Comment